ÖĞRENCİLİK ve İŞÇİLİK, BURSLARIN YETERSİZLİĞİ ve SÖMÜRÜ
- Sabırsızlık Zamanı
- 10 May 2024
- 1 dakikada okunur

Günümüzde üniversite eğitimi giderek daha pahalı hale gelmekte ve öğrencilerin bu mali yükü taşıması zorlaşmaktadır. Bu durum, birçok öğrencinin ek gelir elde etmek için iş aramasına yol açmaktadır. Ancak iş arayan öğrencilerin karşılaştıkları en büyük sorunlardan biri, devletin sağladığı bursların yetersizliği ve bunun sonucunda eğitimini devam ettirebilmek için çalışmak zorunda kalan öğrencilerin patronlar tarafından sömürülmesidir.
"Mevcut yasal düzenlemeler proletaryanın en temel ihtiyacını dahi karşılayabileceği düzeyde değildir." (spot)
İş arayan öğrenciler genellikle düşük ücretli, sigortasız ve kötü çalışma koşullarına sahip işlerde çalışmak zorunda kalırlar. Patronlar, öğrencilerin maddi zorluklarını bildiklerinden bu durumu kendi lehlerine kullanarak ücret düzenlemelerini en düşük düzeyde yaparlar. Mevcut yasal düzenlemeler proletaryanın en temel ihtiyacını dahi karşılayabileceği düzeyde değildir. Bu durum da patronların devlet eliyle öğrenci işçileri istismar etmelerine olanak tanıyor.
Çözüm olarak, burs miktarları artırılabilir. Devletin öğrencilere daha yeterli burslar sağlaması gerekir. Böylece öğrencilerin ek gelir elde etmek için iş arama ihtiyacı azaltılabilir. İşçi hakları güvence altına alınabilir. Yasal düzenlemeler gözden geçirilerek işçi öğrencileri koruyacak şekilde güçlendirilmesi gerekir. Böylece patronların istismarı önlenebilir. İşçi öğrenciler olarak tüm proletarya için mücadelemizi sürdürmemiz gerekir. Bu, öğrenci işçilerin haklarının savunulmasına ve korunmasına yardımcı olur.
Sonuç olarak, öğrenci işçilerin burs yetersizliği sebebiyle devlet eliyle bu düzenin çarkları arasında ezilmesi ve sömürülmesi ciddi bir sorundur ve her soruna bir çözüm gerekir. Devletin, burs miktarlarını arttırması ve işçi haklarını güvence altına alması gerekir. Ancak kapitalizmin bu sorunu çözmesi kendisinin çözülüşünden başka bir şekilde olmayacağından, bu sorunun çözümü için omuz omuza mücadele vermemiz gerekir. Yalnızca, bu şekilde dayanışma sağlanarak işçilerin hakları korunabilir ve sömürüye karşı kavga güç kazanabilir.
Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni!
İzmir'den Bir DÖB'lü
Comments